Kuchnia

Zdrowe i przepyszne batoniki Snickers domowej roboty

9 czerwca 2017

Bez cukru, glutenu i innych ulepszaczy. Do tego pyszne i bardzo zdrowe więc możesz zajadać się do woli bez żadnych wyrzutów sumienia, dziecko też poczęstuj! Przepis dostałam od koleżanki, a że Wy też jesteście mi bardzo bliskie, tak voila’ dzielę się tą receptą. Jedyna wada jest taka, że batoniki nie są trwałe – znikają w oka mgnieniu.

 

Składniki:

Warstwa krucha:

35g mąki kokosowej ( można dodać trochę więcej, wtedy wyjdzie więcej batoników :-))

1 łyżka masła orzechowego

1 łyżka miodu

1 łyżka oleju kokosowego

 

karmel:

120g daktyli

1 łyżka masła orzechowego

garść orzeszków arachidowych

polewa czekoladowa:

80g gorzkiej czekolady (70%)

1 łyżeczka oleju kokosowego

 

 

Sposób przygotowania:

 

Daktyle zalewamy 3 łyżkami wrzątku i odstawiamy na 15 minut. W tym samym czasie łączymy ze sobą wszystkie składniki z warstwy kruchej. Powstałą masę wykładamy do formy lub pojemnika plastikowego wcześniej wyłożonego papierem do pieczenia i chowamy do zamrażarki na 15 minut.

Daktyle blendujemy razem z masłem orzechowym. Jeśli masa jest za gęsta można dodać jeszcze łyżkę wody. Łączymy z orzeszkami arachidowymi i dokładnie mieszamy. Powstały karmel wykładamy na kruchą warstwę i ponownie chowamy pojemnik do zamrażarki. Tym razem do całkowitego zamarznięcia górnej warstwy, ok. 1h.

Po upływie tego czasu wyciągamy nasze „ciasto” i kroimy na mniejsze prostokąty. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i olej kokosowy. Bierzemy każdy kawałek batonika i obtaczamy w czekoladzie. Ponownie chłodzimy w zamrażarce ok. 10 minut. Batoniki przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Sprawdź inne wpisy

6 komentarzy

  • Odpowiedz kfiatushek 9 czerwca 2017 at 11:22

    fiu fiu, ja nigdy się nie porwałam na zrobienie takich batoników. Ale może kiedys 🙂

    • Odpowiedz Anna Popis 10 czerwca 2017 at 19:32

      są bardzo łatwe w przygotowaniu, jedyne ALE jest takie, że wymagają trochę czasu na mrożenie…Ale polecam:-)

  • Odpowiedz Marta 23 czerwca 2017 at 18:55

    Właśnie wykonałam i czekam aż się zmrożą- ta godzina jest wdzięcznością!😏 Uwielbiam słodycze, uwielbiam wszystkie wymienione składniki i zdrowe jedzonko, no i uwielbiam Twojego bloga, więc nie mogłam nie zrobić😉 Pozdrawiam.

    • Odpowiedz Anna Popis 24 czerwca 2017 at 06:05

      Marta koniecznie daj znać jak wyszły i czy smakowały:-) Dziękuję za przemiły komentarz, pozdrawiam :-*

      • Odpowiedz Marta 24 czerwca 2017 at 08:07

        Ania, wyszły, calkiem smaczne, choc nie tak wysokie jak Twoje. Jeden mankament- nie mogę domyc koncowki od blendera od masla orzechowego😏

  • Odpowiedz Marta 23 czerwca 2017 at 18:56

    Mialo byc oczywiscie, ze godzina jest wiecznoscią😉

  • Zostaw odpowiedź