Kuchnia

Wielkanocna przepyszna i bajecznie prosta Szarlotka

14 kwietnia 2017

Co prawda Wielkanoc kojarzy się z Mazurkami, wszelkiej maści babkami i sernikami, a ja mam dla Was przepis na pyszną i wyjątkowo prostą w wykonaniu szarlotkę. Dostałam go od mojej koleżanki i z czystym sumieniem puszczam dalej. Jeśli tak, jak ja nie jesteście królowymi wypieków, to dzięki tej Szarlotce nimi będziecie, bo tu nie może się coś nie udać 🙂 No to blachy w dłoń!

 

Tego potrzebujesz

 

Składniki na ciasto

 

320 g mąki

90 g cukru

1 jajko

150g masła

szczypta soli

łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na wypełnienie

 

1 kg jabłek

2 łyżki rodzynek

pół cytryny

pół saszetki cukru waniliowego

łyżka cukru brązowego

 

Jak to zrobić:

1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w dużej misce lub na stolnicy. Gdy już wszystko połączy się w gładką masę zawiń ciasto w folię aluminiową i na 15 minut wsadź na lodówki.

2. Wyjmij ciasto i podziel na pół. Następnie rozwałkuj jedną cześć i wyłóż nią spód formy tak, aby brzegi ciasta nieznacznie wychodziły na foremkę.

3. Teraz pora zrobić nadzienie naszej szarlotki. Jabłka umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój je na dosyć duże kawałki, Tym sposobem wypełnij 3/4 wysokości formy. Umyj cytryny, zetrzyj skórkę na pokrojone jabłka na drobnej stronie tarki. Gdy już dojdziesz do białej części skórki przetnij cytrynę w połowie i wyciśnij sok na jabłka. Posyp całość rodzynkami i cukrem waniliowym. Poprósz także cukrem brązowym,

4. Na koniec rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj nią jabłka.

5. Wsadź do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz 45 minut.

6. Po ostudzeniu ciasta posypać wierzch cukrem pudrem

Smacznego!

 

Sprawdź inne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw odpowiedź