Kuchnia

Naturalny antybiotyk Antygrypina – ulepszona wersja

26 września 2018

 

Złapały już Was pierwsze jesienne choróbska? U nas w domu niestety pogrom i jak zwykle po fakcie przypomniałam sobie, że mam naturalne lekarstwo, prawdziwie naturalny antybiotyk na wszelkie przeziębienia i katary, który działa!

Ogromnie żałuję, że profilaktycznie nie zaczęliśmy stosować Antygrypiny przed tym załamaniem pogody, które trwa już prawie tydzień. Dziś nie chodzilibyśmy z chusteczkami higienicznymi, a Młody nie miałby przymusowej przerwy w przedszkolu…No, ale mądrzejsza o to moje gapiostwo, podaję Wam poniżej przepis, ulepszony i usmaczniony, bo pierwszy raz o ANTYGRYPINIE pisałam TUTAJ.

Z tamtym przepisem wszystko było jak najbardziej ok, jednak te pokrojone skórki po pewnym czasie były dla mnie nieprzyjemnie gorzkie i tym samym, przy pewnych kombinacjach i wzbogaceniu receptury wyczarowałam coś jeszcze smaczniejszego i delikatniejszego. Walory te same, czyli moc witaminy C, naturalny antybiotyk i mikstura stawiająca na nogi, czyli wszystko co najlepsze dla zdrowia w jednym słoiczku!

Antygrypina pasuje do wszystkiego – przede wszystkim jako dodatek do herbat – tutaj trzeba uważać na temp, napój nie może być za gorący, gdyż miód i cytrusy stracą swoje dobroczynne właściwości, do grzańców, ale także do dań – np naleśników z twarożkiem czy brownie. Pyszna i super zdrowa! No to do dzieła!

 

 

Czego potrzebujemy:

 

4 pomarańcze

2 cytryny

1 grapefruit 

2 mandarynki (opcjonalnie)

5 cm imbiru

500- 600 ml płynnego miodu

 

 

Wykonanie:

 

 

Cytrusy dokładnie myjemy gąbeczką z płynem do naczyń – bardzo ważna czynność, zapobiega dostaniu się pestycydów do owoców. Następnie obieramy je ze skórki i kroimy na małe kawałki. Imbir obieramy i trzemy na tarce. Owoce i imbir wrzucamy do malaksera i całość miksujemy/blendujemy. Możemy to robić na tury, gdy okaże się, że nie wszystkie cytrusy się zmieszczą. Zmiksowaną papkę wlewamy do miski/garnka i następnie całość zalewamy miodem. Wymieszaną  miksturę przekładamy do słoików i….to wszystko! Gotowe! 

Sięgajcie po Antygrypinę nie tylko jak coś Was bierze. Warto w okresie jesienno – zimowym na stałe wpisać ją codzienność i używać zamiast innych słodzących produktów. Słoiczek z antygrypiną najlepiej trzymać w lodówce. Może być przechowywana naprawdę długo, gdyż miód to naturalny konserwant. 

 

antygrypina

antygrypina naturalny antybiotyk na przeziebienia

wzmocnienie odpornosci dziecka

antygrypina

naturalny antybiotyk antygrypina

wzmocnienie odpornosci dziecka antygrypina

antygrypina

antygrypina  naturalny lek na odpornosc

Sprawdź inne wpisy

1 komentarz

  • Odpowiedz Kfiatushek 27 września 2018 at 08:17

    Jakie to proste. Na pewno wyprobujemy tylko muszę zaopatrzyc się w miód, bo została mi resztka

  • Zostaw odpowiedź