Kuchnia

Morelowy jogurtowiec – proste ciasto, które nie może się nie udać

27 maja 2018
jogurtowiec z brzoskwiniami morelami

 

Ostatnio zostałam postawiona pod murem i przymuszona do upieczenia ciasta. A że to niekoniecznie moja bajka, więc szukałam przepisu bardzo prostego, niewymagającego zbyt wielu składników i umiejętności, takiego który nie może się nie udać i da w efekcie pyszne ciasto, które będzie smakowało każdemu. I wiecie co? Znalazłam taki przepis i dzisiaj dzielę się nim z Wami:) 

Jogurtowiec z morelami, który właściwie sam się robi. W sam raz na wiosenne pikniki i rodzinne festyny w przedszkolu 🙂 I powiem Wam coś jeszcze! W czasie pieczenia przez totalne niezorganizowanie i brak wprawy popełniłam chyba wszystkie grzeszki cukiernika – a więc pomieszałam trochę kolejność dodawania składników, zepsuła mi się waga więc „ważyłam“ na oko, a na koniec przez pomyłkę wyłączyłam piekarnik i ciasto wstawiłam do średnio nagrzanego piecyka…Zanim się zorientowałam minęło kilka minut i wiecie co? Ciasto mimo wszystko się udało, więc po tych przejściach mogę śmiało stwierdzić, że ono po prostu nie może się nie udać;)

 

 

Skład:

 

1 mały jogurt naturalny (150g)

1 tabliczka białej czekolady

150 ml oleju roślinnego

250 g mąki

200 g cukru

4 jajka ( o temp pokojowej – wyjęte prosto z lodówki mogą przyczynić się do zakalca)

8 świeżych dojrzałych moreli (mogą być maliny, truskawki, brzoskwinie – co kto woli :))

1-2 łyżki startej skórki z cytryny lub limonki (co pod ręką)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru wanilinowego

szczypta soli

blacha o wymiarach 21×35 cm

Jak to zrobić?

 

 

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Formę o wymiarach ok. 21×35 (prostokątna) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Morele dokładnie myjemy, usuwamy pestki i kroimy w ćwiartki. Pokrojone owoce umieszczamy w formie.

2. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z łyżką oleju. Jajka ubijamy z cukrem na białą masę. Dodajemy jogurt, cukier wanilinowy, startą skórę cytrynową, pozostały olej i mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i przesypujemy do masy jogurtowej. Mieszamy. Na końcu dodajemy stopioną białą czekoladę i mieszamy na gładką masę. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy ok. 40-45 minut (do momentu, aż pośrodku będzie lekko ścięte). Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na metalową kratkę do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

ciasto jogurtowe z morelami

jogurtowiec z morelami

jogurtowiec z morelami i brzoskwiniami

jogurtowiec z morelami brzoskwiniami

Sprawdź inne wpisy

3 komentarze

  • Odpowiedz MaSza 28 maja 2018 at 07:50

    Wygląda super!!! Muszę wypróbować ten przepis. Ja nawet lubię od czasu do czasu coś upiec ale nie lubię spędzać przy tym zbyt dużo czasu 😉

    • Odpowiedz Anna Popis 28 maja 2018 at 08:43

      Muszę przyznać, że po tym wypieku nabrałam ochoty na kolejne. Jakiś czas temu dostałam w Lidlu w zamian za zakupy super książkę z przepisami na ciasta i desery, Super jest:-) i zamierzam kilka niewymagających rzeczy na dobry początek zrobić :-)Kiedyś moja mama piekła przed każdym weekendem takie klasyki jak jabłecznik z kruszonką – mniamm mój smak dzieciństwa, czy sernik albo różne babki, które de facto robi się w 5 minut, ale teraz kiedy jest wysyp cukierni i ogrom wyboru jakoś domowe pieczenie poszło w odstawkę. Chyba wrócę do korzeni i raz na jakiś czas coś upichcę 😉

      • Odpowiedz MaSza 28 maja 2018 at 19:34

        W takim razie czekam na kolejne wpisy kulinarne 👍👍👍😘

    Zostaw odpowiedź