Kuchnia

Masło orzechowe Snickers domowej roboty

26 stycznia 2018

 

Mam dla Was coś wyjątkowego, przepysznego i prostego w wykonaniu. Coś, za co Wy i Wasze rodziny będziecie mi dozgonnie wdzięczni 😉 To po prostu nie może się nie udać! Jeśli z rozrzewnieniem wspominacie czasy, kiedy masło orzechowe Snickers było jeszcze dostępne na sklepowych półkach, to mam dla Was dobrą wiadomość! W 2 minuty odtworzycie jego smak w zaciszu domowej kuchni. A jeśli niekoniecznie wiecie o jakim smakołyku mówię, to musicie wypróbować ten przepis. Będziecie zachwycone. Od razu sugeruję zrobić 2 słoiczki, bo znika w zawrotnym tempie!

Nie przepadam za takimi smarowidłami, ale pamiętam wczesno nastoletnie czasy, kiedy masło orzechowe Snickers było dostępne w sklepach i szybko stało się moim ulubieńcem, który mogłam jeść w niewyobrażalnych teraz dla mnie ilościach. Ku mojemu zaskoczeniu, bo każdy z moich znajomych ma podobne smakowe wspomnienia z nim związane, zniknął ten produkt ze sklepów, ale smak w pamięci pozostał:)

Podaję Wam najprostszy przepis na świecie. Oczywiście możecie kombinować i zamiast gotowego karmelu i masła orzechowego zrobić swoje! Ja jednak poszłam na łatwiznę i skorzystałam z gotowców. Wyszło przepysznie – identyczny smak z oryginalnym masłem orzechowym Snickers.

 

 

Czego potrzebujecie?

 

Dużego, najlepiej „okrągłego“ słoika – łatwiej będzie z niego wybierać masło

Słoik Nutelli

Ulubione słone masło orzechowe (oczywiście możecie zrobić swoje)

Puszka mleka zagęszczonego gotowanego (będzie szybciej) ja wybrałam krówkowe

Orzeszki ziemne niesolone (garść)

Jak to zrobić?

 

Garść orzeszków pokroić w drobniejsze kawałeczki, uprażyć na lekko złoty kolor na patelni bez dodatku tłuszczu,

Do przygotowanego słoika układać warstwami po 2 łyżki Nutelli, masła orzechowego i gotowanego mleczka zagęszczonego – nasz karmel. Pierwszą warstwę posypać uprażonymi orzeszkami. Później na przemian przekładać drugą warstwę. Całość posypać orzeszkami.

 

 

I już:-) Smacznego, a będzie na pewno!

Sprawdź inne wpisy

2 komentarze

  • Odpowiedz Julia 26 stycznia 2018 at 21:02

    Pamiętam ten smak i też szukałam długo tego masła orzechowego! A przepis jest przecież banalnie prosty, jutro kupuję wszystkie składniki i robię:)dzięki!

  • Odpowiedz Kfiatushek 28 stycznia 2018 at 17:17

    Nie kuś… 😉

  • Zostaw odpowiedź