Kuchnia

Krucha tarta z truskawkami i serkiem mascarpone. Prosta, szybka i bez pieczenia!

18 czerwca 2018
tarta truskawkowa

 

 

Dziś banalnie prosty przepis na przepyszną tartę z oryginalnym kruchym spodem o migdałowo cytrynowym smaku. Nie wymaga pieczenia, zrobicie ją w kilka minut i tyle samo zajmie Wam jej zjedzenie:-) Jako że sezon na truskawki w pełni, tak w tym deserze grają one pierwsze skrzypce. Dopełnieniem jest kwaśny smak cytryny, który w połączeniu z serkiem i słodką białą czekoladą da nam genialny efekt. Idealny przysmak na ciepłe popołudnia. Spróbujcie, wyjdzie pysznie!

 

 

Składniki :

 

Spód  (średnica formy 24 cm)

 

200 g Cantuccini ( do kupienia np w Lidlu)

100g masła

starta skórka z jednej cytryny

szczypta soli

 

 

Masa:

 

250g Mascarpone

300g serka śmietankowego 

200g białej czekolady (dobrej jakości)

laska wanilii

łyżka startej skórki z cytryny

Jak to zrobić:

 

 

Ciasteczka Cantuccini rozdrobnić nożem na malutkie kawałeczki. Masło roztopić i dobrze wymieszać w garnku z Cantuccini, skórką cytrynową i solą. Masą wypełnić formę tarty jednocześnie mocno dociskając tyłem łyżki do brzegów blachy. Wstawić do lodówki na 40 minut.

Białą czekoladę pokroić na drobne kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. Mascaropne, serek śmietankowy, skórkę cytryny i wanilię mieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy. Dodać stopioną i lekko schłodzoną czekoladę do masy. Całość ostrożnie przemieszać i wylać na wcześniej przygotowany spód. Udekorować pokrojonymi truskawkami i wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Smacznego!

 

tarta truskawkowa

 

tarta truskawkowa serek mascarpone

 

tarta kruchy spod

Sprawdź inne wpisy

9 komentarzy

  • Odpowiedz Kfiatushek 18 czerwca 2018 at 12:28

    Mamy wygląda pięknie 🙂
    A ja w tym roku nie mogę jeść truskawek…. Tzn teoretycznie mogę, ale wolę nie ryzykować. Ale za to odbije sobie za rok. U nas latami króluje kruche ciasto z rabarbarem

    • Odpowiedz Anna Popis 19 czerwca 2018 at 09:49

      Olu zamiast truskawek można dać inne owoce, np maliny, jeżyny i jagody – nawet jest taka mrożona mieszanka w Biedrze i Lidlu:-)Truskawki to jedne z Tych owoców, które tylko udają zdrowe :-/ Mnie w tym roku nieźle urządziły czereśnie…Aż strach pomyśleć ile razy i czym pryskane są te drzewa owocowe, żeby w efekcie dać w sklepie owoc z etykietką ” nierobaczywe”…

      • Odpowiedz Kfiatushek 19 czerwca 2018 at 12:49

        No na takich sklepowych można się przejechać. My zasadami się swojskie z ogródka mojej kuzynki 🙂

  • Odpowiedz Madame Giussani 20 czerwca 2018 at 11:00

    Wygląda przepysznie. Bardzo żałuję, że mam ciągle ciążowe mdłości i akurat na truskawki nie mogę patrzeć. 🙈

    • Odpowiedz Anna Popis 20 czerwca 2018 at 11:03

      takie ciążowe życie 🙂 Można spróbować z innymi owocami 🙂

  • Odpowiedz Sandra 20 czerwca 2018 at 11:01

    Ja jestem wielka fanka tarty i truskawek, więc idealne polaczsnie dla mnie 😀 palce lizać!

    • Odpowiedz Anna Popis 20 czerwca 2018 at 11:03

      W takim razie musisz koniecznie wypróbować przepis:-)

  • Odpowiedz Marta 20 czerwca 2018 at 11:02

    Jakie to proste! Deser na szybko mozna powiedziec 🙂

    • Odpowiedz Anna Popis 20 czerwca 2018 at 11:04

      Dokładnie tak Marto, musisz spróbować 🙂

    Zostaw odpowiedź